Home » Μάσκα: Ασπίδα Προστασίας Αλλά Και Εμπόδιο
Life Tips

Μάσκα: Ασπίδα Προστασίας Αλλά Και Εμπόδιο

gonioscy life tips maska

Από :Ιφιγένεια Στυλιανού Εκπαιδευτική ΨυχολόγοςΧορηγός άρθρου: Cornelio Marble Boutique

Δεν ακούγεται και το πιο εύκολο εγχείρημα να πείσεις ένα παιδί έξι ετών να φοράει τη μάσκα για έξι και πλέον ώρες. Η απότομη έξαρση κρουσμάτων όμως δεν δίνει άλλη επιλογή από το να εισβάλλει στην καθημερινότητα των παιδιών Δημοτικού και η μάσκα. Ένα μέτρο που εφαρμόζεται μετά τον εντοπισμό αλυσίδων μετάδοσης σε σχολικές μονάδες προκαλώντας την έντονη αντίδραση γονέων που καλούν την Κυβέρνηση να βγάλουν εκτός τα παιδιά από τους περιορισμούς. 

cornelio banner 1f

 Η χρήση της μάσκας αποτελεί ένα μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας, κάτι που θα έπρεπε να γίνει αντιληπτό και να τηρείται από όλους μας… Συγχρόνως, η μάσκα ως μέσο προστασίας διαφυλάσσει τη σωματική υγεία αλλά λειτουργεί εις βάρος της ψυχικής υγείας και διαπροσωπικής επικοινωνίας, αφού πλέον πίσω από αυτήν θα κρύβονται τα χαμόγελα, τα συναισθήματα των παιδιών, το μεγάλο κομμάτι της μη λεκτικής επικοινωνίας που μεταφέρεται μέσα από τις εκφράσεις.

Το βάρος της σωστής εκπαίδευσης και ενημέρωσης προς τα παιδιά πέφτει στους γονείς που καλούνται να τα προετοιμάσουν για τα νέα δεδομένα. Δικαιολογημένα οι γονείς ενδεχομένως να νιώθουν άγχος και θυμό, αφού για ακόμα μία φορά, ξαφνικά και χωρίς χρόνο προετοιμασίας, χρειάζεται να προσαρμοστούν οι ίδιοι και τα παιδιά τους σε μια νέα ρουτίνα, σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από τις ήδη δεκάδες προσαρμογές και αλλαγές.

covid-masks-for-kids

Ωστόσο, τα μικρότερα παιδιά, έστω και αν μέχρι σήμερα δεν χρησιμοποιούσαν τη μάσκα για λόγους προστασίας, είναι εξοικειωμένα με αυτή την εικόνα παρατηρώντας ενήλικες καθημερινά να την χρησιμοποιούν. Έτσι, αυτό που αναμένεται να τα δυσκολέψει είναι κυρίως το πρακτικό κομμάτι και η ορθή τήρηση και ακολουθία αυτού του νέου κανόνα. «Τιμωρητική και άδικη» επίσης πιθανόν να εκλαμβάνεται από τα παιδιά» η παρότρυνση των εκπαιδευτικών για τη χρήση της μάσκας, αφού πλέον θα αποτελεί ένα νέο κριτήριο αξιολόγησης, που δεν σχετίζεται με την μαθησιακή τους επίδοση ή γενικότερή τους ενδοσχολική συμπεριφορά. 

Την ίδια στιγμή, αφουγκραζόμαστε και τη δυσκολία των εκπαιδευτικών τόσο στην καθιέρωση αλλά και στην επόπτευση αυτού του νέου κανόνα στο σχολείο, σε ένα πλαίσιο με πολλαπλές ακαδημαϊκές απαιτήσεις από τα παιδιά. Έτσι, οι εκπαιδευτικοί εκτός από δάσκαλοι, αναγκάζονται να λάβουν ρόλου συμβούλου και «αστυνομικού», κάτι που αδιαμφισβήτητα απειλεί τη σχέση με τους μαθητές τους.  

Για ακόμα μια φορά επίσης, τρέχουμε να προλάβουμε τα γεγονότα δίχως τις κατάλληλες προληπτικές πρακτικές. Θα είναι δύσκολο να αναπτύξουν τα παιδιά μια νέα συμπεριφορά εάν πρώτα δεν αναπτυχθούν κάποια εσωτερικά κίνητρα. Είναι απαραίτητο τα παιδιά να ενημερωθούν για τη χρήση της μάσκας με τρόπο που αυτό το νέο στοιχείο στην καθημερινότητά τους να αποκτήσει νόημα. Δηλαδή οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εξηγήσουν στα παιδιά τον ακριβή λόγο που φοράνε τις μάσκες, και μέσα από παραδείγματα να περιγράψουν στους μαθητές πώς η μάσκα αποτελεί το δικό τους όπλο, τη δική τους ασπίδα προστασίας, τόσο για τα ίδια όσο και για τις οικογένειές τους αλλά και για τις οικογένειες των γύρω τους.

Ψυχο-γνωστική αξιολόγηση,συμβουλευτική, εξατομικευμένα παρεμβατικά προγράμματα παιδιών και εφήβων, σεμινάρια γονιών και εκπαιδευτικών. Μέλος Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου
cornelio banner 2f