Home » Διάβασμα: 5 τρόποι να τερματίσετε οριστικά τη μάχη στο σπίτι
Education

Διάβασμα: 5 τρόποι να τερματίσετε οριστικά τη μάχη στο σπίτι

gonioscy education voithia homework

Εντάξει, να μιλήσουμε ανοιχτά… τα έχετε «παίξει» με τη δυσκολία του παιδιού σας στο διάβασμα; Υπάρχει τρόπος να ξεπεράσετε τα προβλήματα χωρίς να καταστραφεί το σπίτι;

Τις τελευταίες δύο ώρες, κάθεστε με το παιδί σας, μιλώντας μόνο σε ήρεμους τόνους (ενώ σκεφτήκατε ότι μπορεί να λειτουργήσει και η δωροδοκία), ελπίζοντας ότι θα ασχοληθεί με κάποιο μαγικό τρόπο με τις ακόμη τρεις σελίδες μαθηματικών προβλημάτων χωρίς άλλη κατάρρευση. 

Χρειάζεστε βοήθεια. Υπάρχουν διάφοροι χαρακτήρες παιδιών και για κάθε παιδί χρειάζεται διαφορετική στρατηγική.

Εδώ υπάρχουν 5 απλές συμβουλές που μπορεί να «τσιμπήσουν» τα παιδιά σας. Μπορεί και όχι. Αλλά μια δοκιμή θα βοηθούσε.

agori variete na diavasei

Τέλος στην αναβλητικότητα

Είναι εκεί γύρω η σελίδα με την εργασία και ενώ έχει ξεκινήσει να ζωγραφίζει το ηλιακό σύστημα στα δύσκολα σταμάτησε αφήνοντας την εργασία για ….ΜΕΤΑ;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να διερευνήσετε είναι αν το παιδί σας καταλαβαίνει το θέμα της εργασίας ή αντιμετωπίζει μια μαθησιακή ιδιαιτερότητα. Μόλις αποκλειστούν αυτά θυμηθείτε ότι το σπίτι είναι γεμάτο με πολύ πιο ενδιαφέροντα πράγματα από μια σχολική εργασία.

Τι να κάνετε: Επιμείνετε ότι τα διασκεδαστικά πράγματα δεν μπορούν να συμβούν μέχρι να ολοκληρωθεί η εργασία. Βοηθά επίσης η διάσπαση της εργασίας σε μικρότερα πιο εύκολα στην διαχείριση μέρη. Έτσι, αν το παιδί σας έχει πέντε σελίδες ιστορίας την επόμενη εβδομάδα, ζητήστε του να ασχοληθεί με μία σελίδα την ημέρα.

koritsi me poli homework

Σταματήστε το από το να είναι τελειομανή

Μπορεί να υπάρχει ένας βαθύτερος λόγος που το παιδί σας αναβάλλει την εργασία του. Αν δεν αντέχει τη σκέψη να μην το κάνει τέλεια , απλά δεν θα το κάνει. Τα παιδιά που είναι ευαίσθητα ή χαρακτηρίζονται ως χαρισματικά είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στην τελειομανία. Μερικές φορές θα ξεκινήσουν από την αρχή μια εργασία πολλές φορές – συνεχίζοντας να απορρίπτουν τις δικές τους ιδέες, ελπίζοντας η επόμενη φορά  θα είναι τέλεια. Ουσιαστικά βάζουν «τρικλοποδιά» στον εαυτό τους.

Τι να κάνετε: Για να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας δεν θα κολλήσει, ας πούμε, στο στάδιο του brainstorming, καλό είναι να θέσετε χρονικά όρια στις εργασίες. Ή αν το παιδί σας δεν μπορεί να υιοθετήσει την ιδέα να γράψει κάτι λανθασμένα, αξίζει να δοκιμάσετε έναν κανόνα του στυλ «η ορθογραφία δεν μετράει» – μην ασχοληθείτε και μην διορθώσετε την ορθογραφία μέχρι να ολοκληρωθεί η εργασία . Αυτή σας η αντιμετώπιση μπορεί επίσης να  βοηθήσει να αποφύγουν τα παιδιά την τελειομανία και να διώξουν το φόβο μήπως κάνουν κάτι λάθος.

koritsaki diavazei

Το παιδί «σίφουνας»

Με μερικά παιδιά, όσο πιο γρήγορα μπορούν να κάνουν την εργασία τους, τόσο το καλύτερο. Θα έρθουν σπίτι, θα βγάλουν το φύλλο εργασίας, θα γράψουν μερικές στοιχειώδεις προτάσεις και μετά θα φωνάξουν «Τέλος!»

Τι να κάνετε: Ακόμα και τα πιο έξυπνα παιδία όταν είναι βιαστικά κάνουν λάθη. Άρα πρέπει να μάθετε στο παιδί σας να πειθαρχεί στον διπλό έλεγχο μιας εργασίας. Πρέπει να τους δείξετε τα λάθη τους και να τα βοηθήσετε να καταπολεμήσουν τον επιπόλαιο τρόπο που αντιμετωπίζουν το διάβασμα. Δημιουργείστε λίστες διπλού ελέγχου ανάλογα με το μάθημα. Σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει ο εκπαιδευτικός. Βοηθήστε το παιδί να υιοθετήσει τις λίστες αυτές.

parenting-fight-2

Το παιδί Επαναστάτης

Το παιδί σας απλά δεν ενδιαφέρεται για όσα πρέπει να κάνει στο σπίτι. Δεν δείχνει καμιά αγάπη για την γεωμετρία ούτε το συγκινεί η ιστορία της Κύπρου. Και επειδή είναι ένας τέτοιος χαρακτήρας ό,τι και να του πεις θα αμφισβητήσει την σπουδαιότητα του κάθε μαθήματος. Αυτό, φυσικά, μπορεί να είναι ένα καλό χαρακτηριστικό. Υπάρχουν όλο και περισσότερες αποδείξεις ότι στο μέλλον η συνταγή για την επιτυχία των ενηλίκων θα αφορά την «αποκλίνουσα σκέψη, δημιουργική σκέψη, σκέψη εκτός πλαισίου και να μην περιμένουμε κάποιον να σας πει τι πρέπει να κάνουμε». Αλλά αν αυτή η στάση αρχίζει να γίνεται προβληματική για τον δάσκαλο και οι βαθμοί υποφέρουν, ίσως είναι καιρός να επιστρέψουμε στα βασικά.

Τι να κάνετε: Ζητήστε του το εξής. Δεν χρειάζεται να βάλει την καρδιά και την ψυχή του για κάθε εργασία. Δεν χρειάζεται να δεθεί συναισθηματικά με το θέμα της άσκησης. Αρκεί να την τελειώσει. Ζητήστε του απλά να τελειώνει τις εργασίες και αυτό είναι όλο. Δεν έχει τίποτα άλλο να κερδίσει από αυτό. Πολλές φορές ένα ψηφιακό χρονόμετρο θα βοηθήσει το παιδί να δημιουργήσει «ανταγωνισμό» με τον χρόνο για το τέλος της εργασίας. Επιβράβευσης του στυλ «είδες σήμερα τελείωσες 10 λεπτά γρηγορότερα» βοηθάνε. Φυσικά πάντα πρέπει να υπάρχει και απαιτούμενος έλεγχος.

Ξεχασιάρικο παιδί, χαρά γεμάτο

Ξεχνάει συνέχεια να φέρνει την σωστή λίστα ασκήσεων στο σπίτι. Είναι γενικά ένα ανοργάνωτο παιδί και δεν έχει ιδέα από χρονικά πλαίσια για το πότε πρέπει να γίνει και πότε πρέπει να παραδοθεί μια εργασία. Μέρος του ρόλου μας ως γονέων είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να αναπτύξουν οργανωτικές ιδιότητες.

Τι να κάνετε: Δημιουργήστε μαζί του μια σωστή οργάνωση. Το πρόγραμμα του σχολείου πρέπει να υπάρχει σε ορατή θέση ώστε να βλέπει ξεκάθαρα τις υποχρεώσεις του. Να δημιουργηθεί και ένας πίνακας με αυτές τις υποχρεώσεις και να τονιστούν οι ημερομηνίες που πρέπει να παραδοθούν οι εργασίες. Ταυτόχρονα με την οργάνωση του χώρου διαβάσματος στο σπίτι είναι καλό να οργανωθεί σωστά και η σχολική τσάντα μαζί με τον εξοπλισμό. Τα ψηφιακά ημερολόγια στο κινητό του παιδιού με υπενθυμίσεις βοηθάνε για να κρατάνε τον νου του συντονισμένο σε αυτό που πρέπει να κάνει. Ζητήστε του να φωτογραφίζει τις λίστες εργασιών ή τις σημειώσεις αφού σε μια τέτοια περίπτωση είναι δύσκολο να χαθούν σε σχέση με το τσαλακωμένο χαρτί που έρχεται από το σχολείο.

Ταιριάζει δεν ταιριάζει το άρθρο για το δικό σας “δύσκολο” στο διάβασμα παιδί πρέπει να θυμάστε ότι κάθε χαρακτήρας θέλει και το χρόνο του. Το gonioscy.com είναι εδώ για τις βασικές συμβουλές. Τις πιο προσωπικές για το παιδί σας μπορεί να τις πάρετε μόνο από τον δάσκαλο ή τον καθηγητή της τάξης του. Σας ευχόμαστε καλά αποτελέσματα.