Home » Ποια οφέλη αποκομίζετε τρώγοντας φακές!
Health Nutri & Yummy

Ποια οφέλη αποκομίζετε τρώγοντας φακές!

gonioscy health woman fakes F

Χορηγός άρθρου Natural Life

Από όλα τα όσπρια οι φακές θεωρούνται το πιο αγαπητό σε μικρούς και μεγάλους. Μοιάζουν με ένα μικρό φασόλι, αναπτύσσονται σε λοβούς και έρχονται σε κόκκινες, καφέ, μαύρες και πράσινες ποικιλίες. Θεωρείται ότι προέρχονται από τη νοτιοανατολική Ασία. Ωστόσο, καλλιεργούνται στη λεκάνη της Μεσογείου, στην Αμερική και σε πολλά άλλα σημεία του κόσμου. 

Περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα πρωτεϊνών και φυτικών ινών και αποτελούν εξαιρετική πηγή σιδήρου και βασικών μετάλλων. Βοηθούν επίσης στην απώλεια βάρους, αυξάνοντας το αίσθημα του κορεσμού. Μεταξύ άλλων, οι φακές αυξάνουν και διατηρούν υψηλά τα επίπεδα της ενέργειάς σας. Ένα ακόμη βασικό στοιχείο για τις φακές είναι το γεγονός ότι είναι σχετικά γρήγορες και εύκολες στην παρασκευή τους. Πιο κάτω διαβάστε συγκεκριμένα ποια οφέλη αποκομίζετε τρώγοντας φακές!

Οφέλη

heart health woman

Υγεία της καρδιάς

Η συγκεκριμένη ποικιλία οσπρίων δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά. Αυτό την καθιστά ιδανική για την καρδιά και τις αρτηρίες.

  • Κατά αρχάς, οι φακές περιέχουν μια μικρή ποσότητα πολυακόρεστων λιπαρών. Αυτό βοηθά στην απομάκρυνση των επιβλαβών λιπιδίων που οδηγούν στο σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες.
  • Επιπροσθέτως, οι φυτικές ίνες στις φακές, μειώνουν τη συσσώρευση λίπους και χοληστερόλης στα έντερα, προλαμβάνοντας διαταραχές όπως υψηλή χοληστερόλη.
pregnant lentils

Εγκυμοσύνη

Οι φακές παρέχουν μεγάλη ποσότητα φολικού οξέος. Το φολικό οξύ ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β (βιταμίνη Β9). Παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων –τα οποία αναλαμβάνουν τη μεταφορά οξυγόνου σε ολόκληρο το σώμα– και βοηθά τον νευρικό σωλήνα του εμβρύου να αναπτυχθεί στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό του. Η καθημερινή λήψη συμπληρώματος με φολικό οξύ συνιστάται να ξεκινά τουλάχιστον έναν μήνα πριν τη σύλληψη και να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν στις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία να καταναλώνουν τουλάχιστον 400 μικρογραμμάρια (mcg). Το CDC συμβουλεύει τις γυναίκες να αυξάνουν την πρόσληψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Επειδή όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι αρκετά σπάνιο μια γυναίκα να επιτύχει επαρκή πρόσληψη φολικού οξέος μόνο μέσω της διατροφής της (εκτός κι αν καταναλώνει 100% ενισχυμένα δημητριακά), επομένως η λήψη συμπληρώματος κρίνεται αναγκαία.

Εντερικές παθήσεις

Οι φακές παρέχουν επίσης σελήνιο . Ο οργανισμός μας έχει ανάγκη το σελήνιο για αρκετές από τις λειτουργίες του. Από την αναπαραγωγή, μέχρι την αντιμετώπιση λοιμώξεων, αυτό το μέταλλο βοηθά σε μεγάλο βαθμό. Το σελήνιο, σε γενικές γραμμές, είναι δύσκολο να μην προσλαμβάνεται σε ικανοποιητικό βαθμό, αλλά υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που επηρεάζουν την πρόσληψή του, όπως ο ιός HIV ή παθήσεις εντέρου όπως η νόσος του Κρον. Μία κούπα φακές περιέχει 6 mcg σεληνίου. Φτιάξτε μία σαλάτα με φακές, καστανό ρύζι και μανιτάρια, για ένα πλήρες γεύμα, γεμάτο σελήνιο.

Πέψη, κανονικότητα και κορεσμός

Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών χρησιμεύει ως σημαντικός παράγοντας στην απώλεια βάρους λειτουργώντας ως «παράγοντας διόγκωσης» στο πεπτικό σύστημα. Μολονότι δεν κάνουν θαύματα στο αδυνάτισμα, οι φακές μπορούν να βοηθήσουν εξαιρετικά.

Χαμηλές σε θερμίδες και πολύ θρεπτικές, είναι ιδανικές όταν θέλετε να χάσετε βάρος χωρίς να πεινάτε ή να στερείστε οποιαδήποτε θρεπτική ουσία. Επίσης, εξαιτίας της πολύ χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε λίπος, μπορούμε να τις καταναλώσουμε χωρίς να φοβόμαστε ότι θα προσθέσουμε κιλά. Τέλος, οι φυτικές ίνες στις φακές ικανοποιούν το αίσθημα της πείνας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στον έλεγχο της όρεξης.

 

Υγεία της επιδερμίδας και των μαλλιών

Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα αμινοξέα που βρίσκουμε στις φακές, επηρεάζουν τα μαλλιά και την επιδερμίδα. Η απορρόφηση των θρεπτικών αυτών ουσιών ενθαρρύνει την ανανέωση των κυττάρων. Η ανανέωση αυτή είναι σημαντική, αν θέλετε να αντιμετωπίσετε με επιτυχία τον κίνδυνο της πρόωρης γήρανσης.

  • Οι φακές επιταχύνουν το ρυθμό επούλωσης του δέρματος, σε περιπτώσεις εκδορών και πληγών, χάρη στην πρωτεΐνηκαι τη βιταμίνη Ε.
  • Τα μέταλλα στις φακές ενδυναμώνουν τα μαλλιά και προλαμβάνουν την υπερβολική τριχόπτωση.

Αποδεικνύεται ότι οι φακές κάνουν πολύ καλό στον οργανισμό και το σώμα, οπόταν καλό είναι να σκεφτείτε να τις συμπεριλάβετε στην διατροφή σας τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.