Home » Επιστροφή στο σχολείο και στη φροντίδα της σχολικής όρασης
Health

Επιστροφή στο σχολείο και στη φροντίδα της σχολικής όρασης

gonioscy health boy glasses F

Χορηγός άρθρου Οπτικά Νικολαίδη

Πλησιάζουμε στην επιστροφή στην καθημερινότητα μας που ελπίζουμε φέτος να κυλήσει ομαλά και φυσιολογικά. Ήρθε λοιπόν η ώρα που και οι γονείς ξεκινήσατε να ετοιμάζετε σιγά σιγά τα παιδιά σας για τη νέα σχολική χρονιά. Αγορά σχολικού ρουχισμού, τσάντας και γραφικής ύλης είναι τα πιο απαραίτητα. Υπάρχει όμως ακόμα κάτι που είναι καλό να μπαίνει και αυτό στην λίστα με τα πράγματα που πρέπει να γίνουν πριν να ξεκινήσει η σχολική χρονιά. Επιστροφή και στη φροντίδα της σχολικής όρασης.

back 2 school nicolaides 285X500

Ο έλεγχος της όρασης των παιδιών σας πρέπει να αποτελεί φυσιολογικό μέρος του σχεδιασμού «Επιστροφή στο σχολείο». Η καθαρή όραση είναι απαραίτητη για την καλή σχολική επίδοση. Πάρα πολλά παιδιά δυσκολεύονται στο σχολείο λόγω της αδυναμίας τους να δουν τι γράφει ο δάσκαλος στον λευκό πίνακα ή τι προβάλλει σε μια οθόνη. Οι αλλαγές στην όραση είναι συχνά τόσο σταδιακές που τα παιδιά δεν αναφέρουν πρόβλημα όρασης στους γονείς τους μέχρι να φτάσουν σε ένα σημαντικό σημείο καμπής. Μια οφθαλμολογική εξέταση ρουτίνας εντοπίζει αυτά τα προβλήματα πριν να επηρεαστεί η επίδοση του μαθητή στο σχολείο.

Συνήθως δεν είναι η όραση από απόσταση ενός παιδιού που επηρεάζει τη σχολική του απόδοση. Τα παιδιά που είναι μυωπικά συχνά έχουν πρόβλημα να εστιάσουν σε μακρινές αποστάσεις.  

Ο αστιγματισμός απαιτεί από τα μάτια να δουλέψουν περισσότερο για να δουν τα πράγματα από κοντά και επηρεάζει την ικανότητα ανάγνωσης ενός μαθητή. Η καταπόνηση οδηγεί σε πονοκεφάλους ή αποφυγή ανάγνωσης και επίλυσης ασκήσεων. Τα γυαλιά «ανάγνωσης» για λίγη ώρα (ναι, τα παιδιά μπορεί να χρειάζονται γυαλιά ανάγνωσης!) μπορούν να λύσουν αυτό το θέμα.

boy glasses in the class

Ένα άλλο οπτικό πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει τη σχολική επίδοση του παιδιού σας είναι μια μυϊκή ανισορροπία στα μάτια. Ιδανικά οι μύες των ματιών  επιτρέπουν στα μάτια  να βλέπουν απευθείας σε απόσταση αλλά και κοντά σε αντικείμενα. Ωστόσο, μερικές φορές αυτό δεν συμβαίνει. Όταν οι μύες δεν είναι ευθυγραμμισμένοι, τα μάτια είτε μετατοπίζονται προς τα έξω είτε γυρίζουν προς τα μέσα όταν κοιτάζουν σε απόσταση ή κοντά σε αντικείμενα. Αυτή η «κακή» ευθυγράμμιση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, υπνηλία κατά την ανάγνωση ή δυσκολία συγκέντρωσης σε αυτό που παρουσιάζει ο δάσκαλος στην τάξη. Η ετήσια οφθαλμολογική εξέταση θα αποκαλύψει εάν υπάρχουν αυτές οι τάσεις και αν ναι, μπορούν να επιλυθούν με μια συνταγή για γυαλιά.

back 2 school nicolaides 790X200

Μερικοί μαθητές θέλουν να ελέγξουν τα μάτια τους για έναν πιο προσωπικό λόγο αυτή την εποχή του χρόνου. Πολλοί από τους νεαρούς μας μαθητές ενδιαφέρονται να εισέλθουν στον κόσμο της χρήσης των φακών επαφής. Δεδομένου ότι χρειάζονται μία ή δύο εβδομάδες για να προσαρμοστεί ο μαθητής στους φακούς επαφής, προγραμματίστε εκ των προτέρων το ραντεβού σας, ώστε ο μαθητής να επιστρέψει στο σχολείο με τη «νέα του εμφάνιση».

Να θυμάστε, ότι όσο αφορά τα μικρά παιδιά, είναι καλό να τους θυμίζετε να κάνουν συχνά διαλείμματα εφόσον χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές. Στα μεγαλύτερα παιδιά μια προσεκτική υπενθύμιση για τη σωστή χρήση γενικότερα των οθονών δεν βλάπτει. Άλλωστε για το καλό τους το κάνετε.

Καλή επιστροφή στη ρουτίνα σας και καλές σχολικές επιδόσεις στα παιδιά σας!

back 2 school nicolaides 790X200

Διαβάστε επίσης: