Home » Άγχος και Αϋπνία, τρόποι αντιμετώπισης για καλύτερη ποιότητα ζωής!
Life Tips

Άγχος και Αϋπνία, τρόποι αντιμετώπισης για καλύτερη ποιότητα ζωής!

gonioscy life tips aipnia f

Χορηγός άρθρου Panstromasew

Όταν υπάρχει άγχος τότε ένα σύνηθες επακόλουθο είναι και η αυπνία. Είναι μια συνήθης διαταραχή του ύπνου κατά την οποία παρουσιάζεται δυσκολία χαλάρωσης και έτσι δεν μπορείτε να κοιμηθείτε εύκολα ή να παραμείνετε σε κατάσταση ύπνου ικανοποιητικά. Ένας επαρκής ύπνος θεωρείται εκείνος που διαρκεί 7 – 9 ώρες χωρίς διαλείμματα, ώστε να υπάρξει πραγματικά εγκεφαλική και σωματική ξεκούραση.

Τα άτομα που παρουσιάζουν αϋπνία έχουν εμφανή σημάδια κόπωσης, ατονία, υπνηλία κατά τη διάρκεια της μέρας, δυσχέρεια συγκέντρωσης, εκνευρισμό, θλίψη και μειωμένη λειτουργικότητα.

 

Panstromasew banner 285x500 px
Πως συνδέεται η αϋπνία με το άγχος

Υπολογίζεται ότι το 30% του γενικού πληθυσμού έχει αϋπνία και το 10% έχει συμπτώματα στην διάρκεια της ημέρας. Υπάρχουν παθολογικές αιτίες οι οποίες ευθύνονται για τηναϋπνία, όμως η πιο συχνή αιτία είναι το καθημερινό άγχος, όπου με τη σειρά της η αϋπνία το επιτείνει δημιουργώντας έτσι μία αλληλένδετη κατάσταση.

Το είδος της εργασίας και το ωράριο, ο μεσημβρινός ύπνος, οι ακατάστατες ώρες του ύπνου, η ενασχόληση με άλλα θέματα στο κρεβάτι, οι συνθήκες του περιβάλλοντος (φωτισμός, θόρυβος, θερμοκρασία, ενοχλήσεις) η σωματική κόπωση πριν την κατάκλιση, το είδος και η ποσότητα της τροφής το βράδυ, το αλκοόλ, η καφεΐνη, το κάπνισμα επηρεάζουν άμεσα τον ύπνο. Όλα τα παραπάνω προκαλούν λοιπόν μία αγχώδη κατάσταση η οποία προϊδεάζει το άτομο με αποτέλεσμα να επέλθει σε αϋπνία.

Panstromasew banner 790x200 px
Αϋπνία και ηλικία

Είναι συνηθέστερη στις μεγαλύτερες ηλικίες λόγω αλλαγών στις συνήθειες του ύπνου, αλλαγές στα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, προβλημάτων υγείας κ.α.

Οι δυσκολίες στον ύπνο δεν αποκλείεται όμως να εμφανιστούν σε υγιείς ενήλικες, παιδιά και εφήβους. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή οφείλονται συνήθως σε διαφορετικές αιτίες, όπως σε διαφορετική «ρύθμιση» του βιολογικού ρολογιού ή το άγχος για τις σχολικές δραστηριότητες.

Deep Sleep f
Τρόποι αντιμετώπισης

Οι αλλαγές και η υιοθέτηση καλών συνηθειών μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της αϋπνίας.

 • Καθιερώστε ένα σταθερό ωράριο ύπνου.
 • Πηγαίνετε για ύπνο, χωρίς αναβολή, όταν νυστάξετε.
 • Μην ασχολείσθε με άλλα θέματα όταν ξαπλώνετε.
 • Φροντίστε το περιβάλλον του υπνοδωματίου να σας χαλαρώνει.
 • Βγάλτε από το υπνοδωμάτιο τις ηλεκτρονικές συσκευές.
 • Να μην καταναλώνετε βαριά και πλούσια δείπνα. (Ποιες τροφές βοηθάνε στον ύπνο)
 • Περιορίστε, ιδίως το βράδυ, τα αλκοολούχα και καφεϊνούχα ποτά (καφές, τσάι, coca cola, μαύρη σοκολάτα).
 • Παίρνετε αρκετά νωρίς, πριν την κατάκλιση τα τυχόν φάρμακα σας που έχουν διεγερτικές ιδιότητες (συμβουλευθείτε το φύλλο οδηγιών χρήσεως και τον ιατρό σας).
 • Όταν πηγαίνετε για ύπνο ξεχάστε τις έγνοιες σας.
 • Μη κοιμάστε το μεσημέρι ή έστω ο μεσημεριανός ύπνος να μη διαρκεί πάνω από 30΄.
 • Να ασκείστε τακτικά αλλά να έχετε τελειώσει τηνάσκηση τουλάχιστον 3 ώρες πριν την κατάκλιση.
Panstromasew banner 790x200 px