Home » Κάντε το σπίτι σας πιο χαρούμενο
Home Ideas

Κάντε το σπίτι σας πιο χαρούμενο

gonioscy home spiti haroumeno

Χορηγός άρθρου Dimco

Η πανδημία και όλες οι συνέπειες της ανάγκασαν τον περισσότερο κόσμο να κλειστεί στο σπίτι του. Εδώ και ένα χρόνο περάσαμε τις πιο πολλές μας ώρες στο σπίτι από ποτέ άλλοτε. Αυτός ο εγκλεισμός σίγουρα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην διάθεση μας και στην γενικότερη μας ψυχολογία.

Ξαφνικά το σπίτι μας έγινε τα πάντα! Η δουλειά μας, η ξεκούραση μας, το φαγητό μας, η χαλάρωση μας, η ψυχαγωγία μας. Και επειδή για την ώρα φαίνεται ότι η κατάσταση ήρθε και έμεινε, μπορείτε να φροντίσετε ώστε αυτός ο χώρος να είναι μια πηγή χαρούμενης ενέργειας. Κάντε το σπίτι σας πιο χαρούμενο!

Print

Τρόποι ώστε το σπίτι να σας προκαλεί χαρούμενα συναισθήματα

minimal ipnodomatio f

Προτιμήστε τον μινιμαλισμό 
Ένα φορτωμένο με αντικείμενα δωμάτιο θα «φορτώσει» εξίσου το μυαλό σας. Είτε πρόκειται για στοίβες από χαρτιά ή βιβλία, είτε για πολλά διακοσμητικά αντικείμενα συγκεντρωμένα σε ένα τραπέζι, είτε για ένα ράφι «μπουκωμένο» από βάζα, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Ένας λιτός χώρος με λίγα αντικείμενα βοηθάει το μυαλό σας να μείνει ήρεμο και να μην βρίσκεται σε συνεχή άσκοπη εγρήγορση.

Βάλτε στο επίκεντρο αντικείμενα συναισθηματικής αξίας 
Δεν σας νοιάζει τόσο τι ταιριάζει με τον χώρο αντικειμενικά ή τι είναι τάση. Σημασία έχει να κρατήσετε γύρω σας αντικείμενα που τα βλέπετε και σας προκαλούν χαρά. Μπορεί να είναι ένα σουβενίρ, ένα δώρο από κάποιον αγαπημένο σας, ένα τρόπαιο που κερδίσατε παλιότερα ή οτιδήποτε άλλο. Φυσικά, μπορεί να είναι απλά φωτογραφίες που σας ξυπνούν ευχάριστες αναμνήσεις, ειδικοί πάντως στο χώρο της διακόσμησης, προτείνουν τέσσερις με πέντε φωτογραφίες ως τον ιδανικό αριθμό για κάθε δωμάτιο. Κατά τον ίδιο τρόπο, ξεφορτωθείτε όποιο αντικείμενο φέρει αρνητικά συναισθήματα και αναμνήσεις. 

Φέρτε τη φύση στο σπίτι σας 
Έρευνες, με πιο πρόσφατη μία του Stanford, έχουν δείξει ότι η επαφή με τη φύση βοηθάει αρκετά την ψυχολογία μας. Δεν έχουν όλοι κήπους ή μεγάλες βεράντες, αλλά και ένα μόνο φυτό ή λουλούδι μέσα στον χώρο σας μπορεί να κάνει τη διαφορά. Καλό είναι να αποφύγετε τα αγκαθωτά φυτά, παρά το γεγονός ότι συνήθως είναι πιο εύκολο να τα φροντίσετε, μιας και τα καμπυλωτά σχήματα εκπέμπουν περισσότερη άνεση. Ωστόσο, δεν θέλετε ένα φυτό που η φροντίδα του ίσως σας προκαλέσει μεγαλύτερο άγχος. Το σπαθίφυλλο -ή κρίνο της ειρήνης- είναι μία καλή επιλογή, μιας και η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη (δεν απαιτεί καθημερινό πότισμα) και ως φυτό προσαρμόζεται στις συνθήκες του εκάστοτε περιβάλλοντος. Αν, βέβαια, δεν εμπιστεύεστε τον εαυτό σας ούτε σε αυτό, μπορείτε να φέρετε πιο έμμεσα τη φύση στο σπίτι σας, μέσα από φλοράλ υφάσματα, πράσινα χρώματα και έπιπλα από φυσικό ξύλο. 

Print 2
saloni fos f

Εκμεταλλευθείτε σωστά το φως 
Το φυσικό φως είναι το καλύτερο για την ψυχολογία σας, οπότε φροντίστε να «λούζετε» με αυτό τον χώρο όσο και όποτε είναι δυνατόν. Προσοχή, όμως, στις αντανακλάσεις. Σύμφωνα και πάλι με τους ειδικούς, αυτές είναι ιδιαίτερα στρεσογόνες. Αν, λοιπόν, έχετε αρκετές γυαλιστερές επιφάνειες σε κάποιο σημείο του σπιτιού σας, εκεί φροντίστε να περιορίσετε το φως. Όσον αφορά το τεχνητό φως, η επιλογή που είναι καλό να κάνετε, διαφέρει ανάλογα την ασχολία σας. Αν θέλετε να ηρεμήσετε ή να κοινωνικοποιηθείτε -για την ώρα, έστω μέσα από βιντεοκλήσεις και τηλέφωνο- προτιμήστε λάμπες με θερμό φως ή αναμμένα κεριά. Αντίθετα, προτιμήστε το ψυχρό φως για χώρους, όπως το γραφείο σας, μιας και αυτό σας βοηθάει να αποδώσετε καλύτερα σε πράγματα που απαιτούν το μυαλό σας να βρίσκεται σε εγρήγορση.  

Print 2

Βάλτε στους τοίχους τα σωστά χρώματα  
Η ψυχολογία των χρωμάτων δίνει μεγαλύτερη βάση στον κορεσμό του χρώματος (πόσο «ζωντανό» είναι), συνδυαστικά με τη φωτεινότητά του. Σε χώρους, όπως το σαλόνι και η κρεβατοκάμαρα, είναι καλό να επιλέγετε χρώματα χαμηλά σε κορεσμό, αλλά σχετικά υψηλά σε φωτεινότητα, καθώς αυτά δημιουργούν ηρεμία. Από την άλλη, σε χώρους «εργασίας», όπως το γραφείο σας ή η κουζίνα είναι καλύτερο να επιλέγετε χρώματα λιγότερο φωτεινά και υψηλότερα σε κορεσμό, καθώς σας κάνουν πιο ενεργητικούς!