Home » Νεογέννητο στο σπίτι; κάποια χρήσιμα tips για νέες μανούλες!
Life Tips

Νεογέννητο στο σπίτι; κάποια χρήσιμα tips για νέες μανούλες!

baby f

Χρήσιμες συμβουλές για νέες μανούλες από τα Zorpas Miky Baby Centre

Ήρθε η ώρα να επιστρέψετε στο σπίτι από την κλινική με το μωρό σας. Είστε ευτυχής μεν αλλά και κουρασμένη. Τοποθετείτε το μωρό στο δωμάτιο σας και εφόσον αυτό κοιμάται, πηγαίνετε στο σαλόνι και την αράζετε με τον σύντροφο σας στον καναπέ. Ακριβώς 5 λεπτά μετά ακούτε ένα κλάμα, στην αρχή δεν πολύ δίνεται σημασία αλλά αμέσως συνειδητοποιείτε τη νέα κατάσταση πραγμάτων. Η άφιξη του μωρού στο σπίτι είναι ένα…σοκ! Πολύ ευχάριστο αλλά και με πολλές δυσκολίες στην καθημερινότητά σας που αλλάζει στο 100% καθώς το νέο μέλος έρχεται να ταράξει τα νερά και φυσικά να κάνει αισθητή την παρουσία του!

Αν έχετε κάνει την κατάλληλη προετοιμασία για τα ρούχα, καλλυντικά του μωρού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και και μια γενικότερη οργάνωση τότε αυτό θα σας βοηθήσει αρκετά.

Φροντίστε να έχετε αρκετά φορμάκια, κοντομάνικα και μακρυμάνικα (ανάλογα με την εποχή), σεντονάκια, αδιάβροχα καλύμματα και πετσέτες. Όμως, δεν χρειάζεται να υπερβάλετε γιατί θα πάρετε και άπειρα δώρα. Και μην ξεχνάτε ότι τα μωρά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και αλλάζουν νούμερα!

Απαραίτητο είναι να έχετε τα πρώτα καλλυντικά του μωρού σας όπως αφρόλουτρο/σαμπουάν, ενυδατική κρέμα και κρέμα για την περιοχή της πάνας.

Δεν είναι απαραίτητο να έχετε έτοιμο το δωμάτιο του μωρού σας ή να αγοράσετε κούνια ή καρότσι. Σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιατρικής τα μωρά κοιμούνται στο δωμάτιο των γονιών τους έως την ηλικία των 6 μηνών και συνήθως μπορούν να κοιμηθούν μέσα στην καλαθούνα.

baby 2 f

Επισκέψεις με μέτρο:

Φροντίστε να μην έχετε πολλές επισκέψεις, ειδικά τους δύο πρώτους μήνες. Το μωρό σας είναι πολύ πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις, καθώς και εσείς!

Επίσης, οι πρώτες ημέρες είναι αρκετά κουραστικές για εσάς. Χρειάζεται χρόνος για να αναρρώσετε, ειδικά μετά από καισαρική τομή. Επίσης, χρειάζεται χρόνος για να βρείτε τους ρυθμούς σας με το θηλασμό, ειδικά εάν πρόκειται για το πρώτο μωράκι, και δεν είστε αρκετά εξοικειωμένη.

Φροντίστε να ξεκουράζεστε: Πρακτικά, δεν υπάρχει μεσημέρι ή νύκτα, οπότε εκμεταλλεύεστε την ώρα που κοιμάται το μωρό σας! Είναι σημαντικό να προετοιμαστείτε και να έχετε ένα σχέδιο για την περίοδο μετά τον τοκετό, ώστε να είστε σε θέση να επικεντρωθείτε στο μωρό, να κοιμηθείτε όταν κοιμάται το μωρό και να βοηθήσετε το σώμα σας να ανακάμψει από τον τοκετό.

Εκμεταλλευτείτε τη βοήθεια της οικογένειας: Αφιερώστε τον περισσότερο χρόνο στη φροντίδα του μωρού σας, τάισμα, μπάνιο και νανούρισμα. Εάν υπάρχει βοήθεια από το οικογενειακό περιβάλλον είναι σημαντική και απαραίτητη, ειδικά για τις πρώτες ημέρες.

Καθαριότητα σπιτιού: Προφανώς, η κύρια εστίασή σας κατά τις πρώτες εβδομάδες είναι   το μωρό σας και η επιστροφή μετά τον τοκετό. Αφήστε τις δουλειές στο σπίτι πίσω. Δεν χρειάζεστε πραγματικά το σπίτι να είναι πεντακάθαρο αυτή τη στιγμή. Απλώς κάντε τα απολύτως απαραίτητα, όπως το πλυντήριο ρούχων και πιάτων, τον χώρο της κουζίνας και το μπάνιο. Στις ελαφρές οικιακές εργασίες μπορείτε να έχετε κοντά το μωρό σας για να σας νιώθει. (όχι εργασίες που περιλαμβάνουν χημικά προϊόντα)

Ήχοι στο σπίτι: Φροντίστε να διατηρήσετε κάποιους ήχους στο σπίτι τους οποίους το μωρό σας θα συνηθίσει από την αρχή και θα τους έχει σαν τους δικούς του «λευκούς» ήχους. (δηλαδή που θα τον ηρεμούν και θα τον νανουρίζουν)

Δημιουργείστε ένα πρόγραμμα σιγά σιγά: στο οποίο καλό είναι να συμπεριλαμβάνει και το μπαμπά. Μπορεί να βρίσκετε δίπλα σας όταν θηλάζετε κάποιες φορές τις απογευματινές ώρες, καθώς επίσης και να συμμετέχει στο βραδινό του μπάνιο. Ή ακόμη και να κρατήσει το μωρό για λίγη ώρα ώστε να κάνετε αυτά που θέλετε είτε για εσάς είτε για το σπίτι.

Απολαύστε την κάθε στιγμή με το μωρό σας, όσο δύσκολη και εάν σας φαίνεται, γιατί είναι μοναδική!!!

Κάντε ότι καλύτερο μπορείτε!