Home » Δημιουργική απασχόληση σε θερινά σχολεία
Γονεις δημοτικης εκπαιδευσης Γονεις προδημοτικης Εκπαιδευσης

Δημιουργική απασχόληση σε θερινά σχολεία

summer dimotika sxoleia
Δημιουργική απασχόληση, κοινωνικοποίηση και καλλιέργεια δεξιοτήτων στη διάρκεια του καλοκαιριού, υπόσχονται να προσφέρουν στα παιδιά τα θερινά δημόσια δημοτικά και νηπιαγωγεία.

Συνολικά θα λειτουργήσουν, φέτος, 33 δημοτικά και 13 νηπιαγωγεία σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, απευθυνόμενα στους Α’ έως Ε’ τάξης δημοτικού και στους μαθητές των νηπιαγωγείων (που γεννήθηκαν μεταξύ 1ης Νοεμβρίου 2014 και 31ης Δεκεμβρίου 2015). Όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, τα εν λόγω προγράμματα θα λειτουργήσουν για 24 εργάσιμες ημέρες από τις 22 Ιουνίου έως τις 23 Ιουλίου 2021 και από τις 7:45 το πρωί έως και τις 13:05 το μεσημέρι ή τις 16:00 το απόγευμα, ανάλογα με την επιλογή των γονέων.

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα δίνεται έμφαση σε δημιουργικές δραστηριότητες όπως: εικαστική έκφραση, μουσική, θέατρο, μουσική και κίνηση –χορός, φυσική αγωγή, αθλήματα– χορός, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αγωγή ζωής – οικιακή οικονομία με θέματα συναφή με την περίοδο του καλοκαιριού, ομαδικά παιγνίδια εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, κουκλοθέατρο, βιβλιοθήκη και άλλα.

Οι δραστηριότητες των θερινών είναι συνυφασμένες με τα ενδιαφέροντα, τις διαφορετικές ικανότητες και ανάγκες των παιδιών, καθώς και τις δυνατότητες της μονάδας. Επιπλέον, το πρόγραμμα δύναται να διαφοροποιείται ανάλογα με παράγοντες όπως οι καιρικές συνθήκες (π.χ. αυξημένες θερμοκρασίες).

Παράλληλα, τη φετινή χρονιά στον θεσμό των θερινών σχολείων εισάγεται το πρόγραμμα «Διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας σε παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία». Στόχος, η βελτίωση του μαθησιακού επιπέδου των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία μέσα από τη δημιουργική απασχόληση. Δικαιούχα του προγράμματος θα είναι όλα τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία όλων των τάξεων, τα οποία δεν κατέχουν σε ικανοποιητικό επίπεδο τη γλώσσα. Τα παιδιά που θα επιλεγούν, θα φοιτούν σε ανάλογο ωράριο με τα υπόλοιπα παιδιά.

Οι γονείς ενημερώνονται ότι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή σε οποιοδήποτε θερινό σχολείο επιθυμούν να συμμετάσχει το παιδί τους, ανεξάρτητα εάν το συγκεκριμένο σχολείο ανήκει στην εκπαιδευτική τους περιφέρεια. Υπογραμμίζεται ότι η φοίτηση στα θερινά σχολεία είναι προαιρετική. Όμως, στην περίπτωση που σταλεί το παιδί, τότε η καθημερινή φοίτησή του είναι υποχρεωτική είτε μέχρι τις 13:05 είτε μέχρι τις 16:00, σε σταθερό ωράριο που θα επιλεγεί.

Τα παιδιά καλούνται, είτε να μεταφέρουν το πρόγευμά τους από το σπίτι είτε να το προμηθεύονται από το κυλικείο του θερινού σχολείου, εφόσον αυτό λειτουργήσει. Για όσα παιδιά επιλέξουν να παραμένουν στα θερινά σχολεία έως τις 16:00, διευκρινίζεται ότι θα τους προσφέρεται γεύμα (από τις 13:05 έως τις 13:45). Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σίτιση παιδιών, τα οποία θα επιλέξουν να παραμείνουν μετά τις 13:05, είναι η προκαταβολή του κόστους σίτισης στον διευθύνοντα του θεσμού. Το διαιτολόγιο που θα προσφερθεί στα παιδιά είναι εγκεκριμένο από αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Παιδείας. Τονίζεται ότι για το μεσημεριανό γεύμα, η μεταφορά φαγητού από το σπίτι απαγορεύεται, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος αλλοίωσης λόγω των υψηλών θερμοκρασιών καθώς και για σκοπούς τήρησης του Υγειονομικού Πρωτοκόλλου για τη Δημοτική Εκπαίδευση.

Τόσο στα θερινά δημοτικά όσο και στα θερινά νηπιαγωγεία, απαγορεύεται η χρήση και η μεταφορά κινητού τηλεφώνου στο σχολείο από τα παιδιά. Υπογραμμίζεται ακόμη, ότι λόγω της πανδημίας δεν θα πραγματοποιηθούν εκδρομές.

Διακοπή σε απροσάρμοστους μαθητές

Σε περίπτωση που μαθητής αδυνατεί να προσαρμοστεί στο πρόγραμμα των θερινών σχολείων, είτε λόγω κόπωσης είτε λόγω άλλων δυσκολιών, οι γονείς/κηδεμόνες οφείλουν να συνεργαστούν με τους εκπαιδευτικούς για αντιμετώπιση των εν λόγω προβλημάτων. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, μετά τη συνεργασία γονέων και εκπαιδευτικών για την αντιμετώπιση των πιο πάνω προβλημάτων, η Διεύθυνση του θερινού σχολείου σε συνεργασία με το Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας, δύναται να αναστείλει ή και να τερματίσει τη φοίτηση του παιδιού.

Προτεραιότητα σε συγκεκριμένες κατηγορίες παιδιών

Οι γονείς, διευκρινίζεται, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή σε οποιοδήποτε θερινό σχολείο επιθυμούν. Ωστόσο προτεραιότητα θα δοθεί σε παιδιά δημόσιων δημοτικών σχολείων και δημόσιων νηπιαγωγείων τα οποία εμπίπτουν στις πιο κάτω κατηγορίες:

α) Κατηγορία: – Παιδιά υπό την προστασία/εποπτεία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, αφού προσκομίσουν το σχετικό πιστοποιητικό από την εν λόγω υπηρεσία. -Παιδιά των οποίων οι γονείς/κηδεμόνες είναι λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, αφού προσκομίσουν τα σχετικά πιστοποιητικά από την αρμόδια Αρχή. -Παιδιά προερχόμενα από οικογένειες των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις €20.000, αφού προσκομίσουν τα σχετικά πιστοποιητικά από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων ή το Ετήσιο Πιστοποιητικό Αποδοχών ή το κατάλληλο Πιστοποιητικό Ανεργίας.

β) Κατηγορία: -Παιδιά με ειδικές ανάγκες τα οποία φοιτούν σε Ειδική Μονάδα, με απόφαση της Επαρχιακής Επιτροπής Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. -Παιδιά με σοβαρές ή πολλαπλές αναπηρίες. -Παιδιά προερχόμενα από οικογένειες των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα τη συγκεκριμένη περίοδο είναι μεταξύ €20.001 έως €30.000, αφού προσκομίσουν τα σχετικά πιστοποιητικά.

γ) Κατηγορία: -Ορφανά παιδιά. -Παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών. -Πολύτεκνων οικογενειών (4 παιδιά και άνω). -Πενταμελών οικογενειών.

δ) Κατηγορία: -Παιδιά προερχόμενα από οικογένειες των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα είναι μεταξύ €30.001 – €45.000, αφού προσκομίσουν τα σχετικά πιστοποιητικά.

ε) Κατηγορία: Όσα παιδιά δεν εμπίπτουν στις πιο πάνω κατηγορίες.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ

Λευκωσία

Δημοτικό Σχολείο Καϊμακλίου Γ’, Δημοτικό Σχολείο Λυκαβηττού, Δημοτικό Σχολείο Αγλαντζιάς Ε’ – Άκη Κλεάνθους, Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίτισσας Γ’- Στυλιανού Λένα, Δημοτικό Σχολείο Αγίου Βασιλείου, Δημοτικό Σχολείο Ακακίου, Δημοτικό Σχολείο Πέρα Χωριό Νήσου Β’, Δημοτικό Σχολείο Λακατάμειας Β’ – Αγίου Μάμα και Δημοτικό Σχολείο Ευρύχου.

Λεμεσός

Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού Β’, Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού Ζ’- Αποστόλου Ανδρέα, Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού IA’ – Τσίρειο, Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού Κ’- Αγίου Παντελεήμονα, Δημοτικό Σχολείο Κάτω Πολεμιδιών ΙΖ’- Αγίου Νικολάου, Δημοτικό Σχολείο Λινόπετρας, Δημοτικό Σχολείο Ερήμης – Πανίκου Χατζηχαμπή (Ενιαίο Ολοήμερο), Δημοτικό Σχολείο Τριμίκλινης (Περιφερειακό Ενιαίο Ολοήμερο) και Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού ΙΗ’- Αγίου Αντωνίου.

Λάρνακα – Αμμόχωστο

Δημοτικό Σχολείο Καθαρής – Δημήτρη Λιπέρτη, Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γεωργίου, Δημοτικό Σχολείο Αραδίππου Ε’- Αγίων Aυξεντίου και Ευσταθίου, Δημοτικό Σχολείο Βορόκληνης, Δημοτικό Σχολείο Κοφίνου – «Μιχαλοπούλειο», Δημοτικό Σχολείο Αθηένου, Δημοτικό Σχολείο Σωτήρας Γ’ (Ενιαίο Ολοήμερο), Δημοτικό Σχολείο Παραλιμνίου Β’, Δημοτικό Σχολείο Πυργών και Δημοτικό Σχολείο Κιτίου.

Πάφος

Δημοτικό Σχολείο Πάφου ΙΒ’ – «Πεύκιος Γεωργιάδης», Δημοτικό Σχολείο Πάφου ΙΓ’, Δημοτικό Σχολείο Πόλης Χρυσοχούς, Δημοτικό Σχολείο Χλώρακας – Λέμπας – Αγίου Στεφάνου και Δημοτικό Σχολείο Γεροσκήπου Β’.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

Λευκωσία

Νηπιαγωγείο Αποστόλου Λουκά, Νηπιαγωγείο Αγλαντζιάς Ε’, Νηπιαγωγείο Ακακίου και Νηπιαγωγείο Λακατάμειας Β’ – Αγίου Μάμα.

Λεμεσός

Νηπιαγωγείο Λεμεσού Ζ’ – Αποστόλου Ανδρέα και Νηπιαγωγείο Λεμεσού Κ’ – Αγίου Παντελεήμονα.

Λάρνακα – Αμμόχωστος

Νηπιαγωγείο Καθαρής – Δημήτρη Λιπέρτη, Νηπιαγωγείο Αγίου Γεωργίου, Νηπιαγωγείο Κοφίνου και Νηπιαγωγείο Παραλιμνίου Β’.

Πάφος

Νηπιαγωγείο Πάφου Θ’ – Πετρίδειο, Νηπιαγωγείο Πάφου ΙΓ’ και Νηπιαγωγείο Πόλης Χρυσοχούς.