Home » Τι προκαλέι την κατάρρευση μετά το σχολείο;
Education Life Tips

Τι προκαλέι την κατάρρευση μετά το σχολείο;

ena fainomeno meta to sxoleio

Από την επιστημονική ομάδα του gonioscy.com

Υπάρχει ένας λόγος που το παιδί σου είναι ένας πραγματικός άγγελος στο σχολείο και στο μελετητήριο αλλά όταν έρχεται στο σπίτι προκαλεί το χάος. Λέγεται κατάρρευση σχολικής συγκράτησης και εδώ έχουμε τους τρόπους να το αντιμετωπίσεις.

Έχεις πάει στον δάσκαλο και τον ρωτάς αν έχει κάποιο πρόβλημα με την συμπεριφορά του παιδιού σου στην τάξη και σου λέει τα καλύτερα για το παιδί σου. Ότι είναι από τα πιο ήσυχα παιδιά στην τάξη και τα πιο προσεκτικά στο μάθημα. Και αυτή η εικόνα δεν ταιριάζει σε τίποτα με την εικόνα που δείχνει το παιδί σου στο σπίτι. Εκεί ο «άγγελος» μεταμορφώνεται σε ένα πραγματικό ΧΑΟΣ.

Αυτό όπως είπαμε και πιο πάνω λέγεται κατάρρευση σχολικής συγκράτησης και είναι το φαινόμενο που τα παιδιά απελευθερώνουν τα αληθινά τους αισθήματα όταν φτάνουν σε ασφαλές για αυτά μέρος όπως φυσικά είναι και το σπίτι τους.

Κάποια παιδιά είναι πιο ευάλωτα στην κατάρρευση μετά το σχολείο από άλλα παιδιά. Τα πιο ευαίσθητα παιδιά που παλεύουν όλη μέρα με μαθησιακές και κοινωνικές δεξιότητες είναι πιθανό να επηρεαστούν περισσότερο.

 

stenaxorimeno paidi ston kanape

Γιατί συμβαίνει η κατάρρευση συγκράτησης μετά το σχολικό ωράριο;

Στο σχολείο, τα παιδιά κάνουν ό, τι χρειάζεται για να φαίνονται ότι είναι καλά. Αυτό είναι πολύ κουραστικό για κάποια παιδιά. Αφού το έχουν καταφέρει όλη την ημέρα, φτάνουν στο σημείο όπου απλά δεν έχουν την ενέργεια να κρατήσουν άλλο κλεισμένα τα συναισθήματα τους και τα αφήνουν να βγουν σαν μια μεγάλη φούσκα που πρέπει να σκάσει. Και εκεί συνήθως έρχεται το χάος.

Τα παιδιά κατά την διάρκεια του σχολείου έχουν πάρα πολλές προκλήσεις να διαχειριστούν. Έχουν να αντιμετωπίσουν προσδοκίες, απογοητεύσεις, προκλήσεις από άλλα παιδιά και η διαχείριση όλων αυτών χωρίς να είσαι εσύ κοντά τα εξαντλεί.

Άλλα πάλι παιδιά συνδυάζουν την κατάρρευση με την κούραση. Δεν έχουν κάποιο ακραίο συναισθηματικό πρόβλημα αλλά επειδή στο σχολείο έχουν κουραστεί καταρρέουν.

Τις περισσότερες φορές όμως η κατάρρευση έρχεται από ψυχολογική φόρτιση. Το παιδί σε χρειάζεται αλλά δεν είσαι εκεί να το στηρίξεις.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι εκρήξεις δεν είναι κρίσεις όπου το παιδί δοκιμάζει τα όρια σου ή προσπαθεί να σου επιβληθεί. Η κατάρρευση συγκράτησης μετά το σχολείο είναι ακριβώς μια κατάρρευση, επειδή το παιδί σου είναι τόσο συναισθηματικά συγκλονισμένο που δεν μπορεί πλέον να το κρατήσει μέσα του.

stenaxorimeno agori me tin mama tou

 Πώς να το χειριστείς μια τέτοια στιγμή;

Όταν το παιδί κλαίει ουρλιάζει και σπάει πράγματα γύρω του δεν χρειάζεται και τις δικές σου φωνές από δίπλα. Αυτό που θα το χαλαρώσει είναι να μην φωνάξεις και να του αναγνωρίσεις το πόσο μα πόσο πιέστηκε στην μέρα πάνω ώστε να μην φανούν τα συναισθήματα ανασφάλειας που είχε στο σχολείο. Πες του ένα μεγάλο μπράβο. Πως τα κατάφερε.

Μετά σκέψου ένα γρήγορο τρόπο να βγάλει το παιδί την συσσωρευμένη ενέργεια. Ποδήλατο, τρέξιμο στο πάρκο, παιδική χαρά, σε ένα παιδότοπο με φουσκωτά κτλ. Μπορείς ακόμα να το αφήσεις να κάτσει να δει την αγαπημένη του σειρά στην τηλεόραση ή να ασχοληθεί με ένα βίντεο παιχνίδι πάντα όμως με την δική σου παρουσία από δίπλα. Πρέπει να σε νιώθει ότι το στηρίζεις.

paidi me klista matia

Μπορεί να προληφθεί η κατάρρευση σχολικής συγκράτησης;

Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι να μειώσεις αυτό το φαινόμενο που επαναλαμβάνουμε συμβαίνει σε χιλιάδες παιδιά. Όταν δεις τα παιδιά μετά το σχολείο μην αρχίσεις ερωτήσεις για να μάθεις λεπτομέρειες αλλά δώσε τους μια αγκαλιά για να δουν ότι τα στηρίζεις.

Πολλές φορές τα παιδία είναι πιο ευερέθιστα όταν είναι κουρασμένα ή πεινασμένα. Έτσι μια λύση είναι να ταΐσεις τα παιδιά μετά το σχολείο και αν υπάρχει χρόνος να τα αφήσεις να πάρουν και ένα μικρό υπνάκο.

Αλλά ακόμα κι αν κάνεις όλα τα παραπάνω και το παιδί ή τα παιδιά συνεχίσουν να φανερώνουν στοιχεία κατάρρευσης μην απογοητευτείς γιατί να σου πούμε πως είναι ένα φαινόμενο που θα εξαφανιστεί τόσο γρήγορα όσο γρήγορα εμφανίστηκε. Συνήθως αυτό τα παιδιά το παθαίνουν στην έναρξη της σχολικής σεζόν και μήνα με τον μήνα λιγοστεύουν τα περιστατικά.

nevriasmeno koritsaki

Τι πρέπει όμως να κάνεις:

  1. Να αφήσεις να γνωρίζουν τα παιδιά πως το σπίτι είναι μια ασφαλής ζώνη και μπορούν σε αυτό να φανερώνουν τις αδυναμίες τους.
  2. Να τα αφήνεις να μιλάνε πρώτα αυτά χωρίς να τα διακόπτεις
  3. Ενθάρρυνε το παιδί σου πως και να κάνει κάποιο λάθος στο σχολείο δεν τελείωσε ο κόσμος. Πες του για δικά σου λάθη που έκανες όταν ήσουν παιδί.
  4. Επιβεβαίωσε στο παιδί πως η άποψη του δασκάλου γι αυτό δεν θα αλλάξει αν απαντήσει λάθος μια ερώτηση ή αν συμβεί μια κακή του αντίδραση στην τάξη.
  5. Μια αγκαλιά πάντα βοηθάει. Το παιδί θέλει συμπαράσταση.
  6. Αν υπάρχουν και άλλα παιδιά να μην μπεις ποτέ μα ποτέ στο τρυπάκι της σύγκρισης. Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και αντιμετωπίζει διαφορετικά τις προκλήσεις του σχολείου.