Home » Πως απαντάς όταν αρνείται να πάει στο σχολείο
Education

Πως απαντάς όταν αρνείται να πάει στο σχολείο

den thelei na paei ksana sxoleio

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Το παιδί μου αρνείται να πάει στο σχολείο.

Αυτό είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα. Στην πραγματικότητα συμβαίνει ολοένα και περισσότερο μετά από  τη διάρκεια των διακοπών και μετά από μακρά διαλείμματα από το σχολείο. Και συμβαίνει τουλάχιστον μία φορά σε κάθε γονέα.

Το σχολικό άγχος είναι πραγματικό γεγονός και μπορεί να είναι εντελώς εξουθενωτικό για εσένα και το παιδί σου.

Σήμερα ας μοιραστούμε κάποιες στρατηγικές που θα βοηθήσουν αυτά τα δύσκολα πρωινά να σταθεί το παιδί στα πόδια του και να ξεκινήσει μια υπέροχη μέρα. 

 

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου είναι πως αυτό που αισθάνεται ή αυτό που ενοχλεί το παιδί είναι πραγματικό. Σπάνια τα παιδιά δημιουργούν προβλήματα με το σχολείο αν δεν υπάρχει κάποιος λόγος. Μπορεί να μην έχει τις λέξεις να στο περιγράψει αυτό που φοβάται ή που αισθάνεται αλλά είναι πραγματικότητα. 

Ας δούμε λοιπόν γιατί αρνείται να πάει στο σχολείο.

Βήμα Πρώτο: Ψάξτε τυχόν σωματικά προβλήματα που θα μπορούσαν να το κάνουν να μην θέλει να πάει στο σχολείο. 

  1. Είναι το παιδί μου άρρωστο;
  2. Είναι το παιδί μου πεινασμένο;
  3. Είναι το παιδί μου άγρυπνο;
  4. Υπάρχουν κάποιες αλλαγές στην καθημερινή του ρουτίνα που το έχουν εξαντλήσει;
  5. Είναι κουρασμένο;
  6. Νιώθει αγωνία για κάτι που θα συμβεί στο κοντινό σας μέλλον;

Βήμα Δεύτερο: Ψάξε για τους σχολικούς παράγοντες που μπορούσαν να προκαλέσουν στο παιδί σας ανησυχία ή φόβο;

  1. Νοιώθει ασφάλεια στο σχολείο;
  2. Έχει πρόβληματα με τα θέματα του σχολείου (δυσκολία στην ανάγνωση, ακοή…)
  3. Το παιδί μου έχει φίλους; Συμβαίνει κάτι μεταξύ τους;
  4. Το παιδί μου εκφοβίζεται στο σχολείο;
paidi trexei makria apo mathimata

Ο καλύτερος τρόπος να απαντήσετε όταν το παιδί σας αρνείται να πάει στο σχολείο

Την ώρα που είστε στην πόρτα και έτοιμοι για το σχολείο πρέπει να έχεις τις κατάλληλες στρατηγικές για να το πείσεις. Εδώ θα παρουσιάσουμε κάποιες εκφράσεις που θα σε βγάλουν από την δύσκολη θέση. 

Παρατηρώ ότι  …  Αυτή είναι μια απλή φράση που βοηθά το παιδί σας να γνωρίζει ότι το βλέπεις,το ακούς και πως αναγνωρίζεις  την απογοήτευση ή την ανησυχία του. Σε αυτήν την πρόταση, δοκίμασε να  προσθέσεις αυτό που βλέπεις. Μην αναφερθείς στα αισθήματα του αλλά στην κατάσταση.  «Παρατηρώ ότι φωνάζεις αρκετα σήμερα το πρωί.» «Βλέπω ότι δυσκολεύεσαι να βρεις τα λόγια σου».

Ας πάρουμε ένα λεπτό … Ενώ όλες οι φράσεις εδώ είναι απίστευτα χρήσιμες, μερικά παιδιά δεν είναι έτοιμα να μιλήσουν. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να πάρεις το παιδί σου σε ένα ασφαλές μέρος για να το βοηθήσεις να εκτονώσει τα συναισθήματα του. Δώσε του χώρο για να φωνάξει, να “τρελαθεί”  ή ακόμα και να κλάψει. Το να του δώσεις ένα λεπτό να νιώσει ελεύθερο θα το κάνεις πιο πρόθυμο να μιλήσει μαζί σου. 

Ποια είναι η μεγαλύτερη σου ανησυχία; Προσπάθησε να βοηθήσεις το παιδί για να σε ενημερώσει για το τι το ενοχλεί ώστε να θέλει να μείνει μακριά από το σχολείο. Δεν είναι όλα τα παιδιά έτοιμα να απαντήσουν αλλά αξίζει να δοκιμάσεις.

Ποιά στιγμή το σχολείο γίνεται πιο κουραστικό; Μια τέτοια ερώτηση μπορεί να οδηγήσει στην εύρεση απαντήσεων στο γιατί το παιδί σου αρνείται το σχολείο. Ερωτήσεις που ξεκινούν με ποιον, τι, πότε, πού, γιατί … βοηθούν τα παιδιά να ξεκινήσουν μια συζήτηση. 

Τι θα συμβεί αν …  Μόλις το παιδί σου πει τη μεγάλη ανησυχία του, ψάξε τις επιλογές που έχει αν τελικά αυτό που φοβάται συμβεί.   Ας πούμε ότι το παιδί σου ανησυχεί ότι δεν θα έχει κανέναν να παίξει. “Τι θα συμβεί αν δεν μπορείς να βρεις κάποιον να παίξεις; Τι θα μπορούσες να κάνεις; “Αυτό του επιτρέπει να γνωρίζει ότι έχει τον έλεγχο. Μπορούν να ζητήσει από κάποιον να παίξει, να παίξει μόνο του ένα παιχνίδι ή μπορεί να ψάξει να βρει καινούργιες μεγάλες παρέες.

Πες μου για (το αγαπημένο σου) … Όταν το παιδί αρχίσει να σκέφτεται τα αγαπημένα του κομμάτια του σχολείου μια θετική στάση απέναντι στο σχολείο θα ξεκινήσει. 

Θυμάσαι όταν …  Είναι καλό να υπενθυμίσεις στο παιδί σας τις θετικές του στιγμές στο σχολείο και τα άτομα που το κάνουν να νιώθει ασφαλής. 

Ας κάνουμε ένα σχέδιο μαζί. Η άρνηση να πάει στο σχολείο ο είναι συχνά μια εξωτερική συμπεριφορά που σχετίζεται με τον τρόπο που αναλύει τα πράγματα στο μυαλό του. Όταν το παιδί είναι αναστατωμένο, ο εγκέφαλός του είναι κλειδωμένος και ανίκανος να λύσει ένα πρόβλημα ή να αναπτύξει ένα σχέδιο λύσης . Χρειάζεται βοήθεια για να δημιουργήσει ένα σταθερό σχέδιο που θα το βοηθήσει να προχωρήσει.

Μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα μαζί. Αν το παιδί σε ενημερώσει για ένα πρόβλημα με έναν φίλο, ένα θέμα στο σχολείο ή ακόμα και με τον δάσκαλο, ενημέρωσε το ότι είσαι εκεί γι ‘αυτό και θα το βοηθήσεις να λυθεί μια και καλή το πρόβλημα. Επίσης να του πεις ότι θα είσαι μαζί του μέχρι να μπει στην τάξη. 

Ας δούμε το σημερινό πρόγραμμα … Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τα παιδιά για το σχολείο είναι το άγνωστο. Εάν έχεις πρόχειρο ένα καθημερινό πρόγραμμα του σχολείου και συζητήσεις μαζί του αυτό το πρόγραμμα θα το βοηθήσεις να ξεκαθαρίσει στο μυαλό του αυτά που θα συμβούν στο σχολείο σήμερα.  

Σ ‘αγαπώ …  Πρόσθεσε αυτή την φράση σε όλες τις πιο πάνω ερωτήσεις. Σε μια στιγμή απογοήτευσης, ανησυχίας ή φόβου, είναι καλό να υπενθυμίσουμε στο παιδί ότι είμαστε εκεί γι ‘αυτό και οτι το καταλαβαίνουμε και το αγαπούμε.