Home » Οι Μικροί Ρεπόρτερ “ανακρίνουν” τον Δήμαρχο Λευκωσίας, Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη
Μικροι Ρεπορτερς Οι Μικροι Μας Φιλοι

Οι Μικροί Ρεπόρτερ “ανακρίνουν” τον Δήμαρχο Λευκωσίας, Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη

Μικροί Ρεπόρτερ Με..γάλα Ρεπορταζ

Παιδιά από διάφορα Δημοτικά Σχολεία της Κύπρου, μαζί με το γάλα Αχναγάλ, ανάλαβαν καθήκοντα «φτασμένου» δημοσιογράφου και άρχισαν τις ερωτήσεις. Πρώτα συμπλήρωσαν εδώ την αίτηση και αφού επιλέχθηκαν, ήρθαν, φόρεσαν την στολή των Μικρών Ρεπόρτερ που είχε ετοιμάσει για αυτά το γάλα Αχναγάλ και έβαλαν απέναντι τους, αυτή τη φορά, τον Δήμαρχο Λευκωσίας.

Λίγα Λόγια Για Τον Δήμαρχο:

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 20 Φεβρουαρίου 1968 και είναι το πρώτο παιδί του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη και της Φωτεινής Παπαδοπούλου, το γένος Λεβέντη. Είναι απόφοιτος του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ανδρέα και της Αγγλικής Σχολής.

Σήμερα του χτύπησαν την πόρτα οι Μικροί Ρεπόρτερ και του υπέβαλαν τις δικές τους παιδικές ή όχι ερωτήσεις.

Μικροί Ρεπόρτερ: Αν ένα πρωί δεν θέλετε να πάτε δουλειά τι δικαιολογία βρίσκετε για να λείψετε;

Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης: Καμία. Ο λόγος είναι απλός. Πάντα μου αρέσει να έρχομαι στην δουλειά μου επειδή την αγαπάω πάρα πολύ. Έτσι σας δίνω συμβουλή να σπουδάσετε κάτι που να το αγαπάτε πολύ για να βλέπετε τη δουλειά όχι ως αγγαρεία αλλά ως ευχαρίστηση. 

Μ.Ρ: Χάσατε ποτέ τις σχολικές γιορτές των παιδιών σας λόγω δουλειάς;

Κ.Γ: Όχι. Αλλάζω συναντήσεις στο Δημαρχείο ακόμα και ταξίδια για να μην λείψω ποτέ, αφού τα παιδάκια μου είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχω. Προχτές άλλαξα ημερομηνία σε ένα συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για να προλάβω το μπαλέτο της μικρής μου Φωτεινής.

Μ.Ρ: Τι σας ώθησε να βάλετε υποψηφιότητα για Δήμαρχος;

Κ.Γ: Όταν επέστρεψα από το εξωτερικό το 2005 και είδα κάποια προβλήματα που είχε η Λευκωσία και άρχισα να τα συζητώ με φίλους μου, είπα: «Γιατί απλώς να τα συζητώ πίνοντας καφέ;». Τότε ήταν που αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα για Δήμαρχος. Και ελπίζω όταν ολοκληρώσω τη θητεία μου να έχω αφήσει κάτι καλύτερο από αυτό που παρέλαβα.

Μ.Ρ: Τι βλέψεις έχετε για το μέλλον;

Κ.Γ: Αποφάσισα πως όταν τελειώσει η θητεία μου δεν θα διεκδικήσω ξανά τη Δημαρχία της Λευκωσίας. Θεωρώ ότι τα δέκα χρόνια θητείας είναι υπεραρκετά. Αν δεν σκεφτείς κάτι στα δέκα χρόνια δεν θα το σκεφτείς στον ενδέκατο.

 

Μ.Ρ: Πώς ήταν τα παιδικά σας χρόνια και τι θυμάστε έντονα;

Κ.Γ: Ήταν πάρα πολύ ωραία. Θυμάμαι να παίζω με την αδερφή μου, την Μαρία, έξω στους δρόμους κάθε απόγευμα. Παίζαμε ποδόσφαιρο στον δρόμο του Άστυ του ξενοδοχείου χωρίς να έχουμε πρόβλημα με αυτοκίνητα. Πολλές φορές νοσταλγώ αυτήν την ξεγνοιασιά.

Μ.Ρ: Θεωρείτε όμορφη την πόλη μας και ποιο είναι το αγαπημένο σας μέρος;

Κ.Γ: Πιστεύω πως η Λευκωσία είναι η πιο όμορφη πόλη της Κύπρου. Το αγαπημένο μου μέρος του τελευταίους 3 μήνες είναι ο Πεδιαίος. Είναι καταπράσινα, έχει νερό ο ποταμός είναι φανταστικά. Δεν υπάρχει άλλη πόλη στην Κύπρο που να έχει στο κέντρο της ποταμό με νερό και δάσος.

Μ.Ρ: Σκεφτήκατε ποτέ να δημιουργήσετε ποδηλατοδρόμους, αν όχι σε όλους, στους περισσότερους δρόμους της Λευκωσίας;

Κ.Γ: Η Λευκωσία έχει τέσσερα Πανεπιστήμια. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Φρέντερικ, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Υπάρχει λοιπόν ένα πρόγραμμα, που θα αρχίσει στο τέλος του χρόνου, να ενωθεί η παλιά πόλη της Λευκωσίας με αυτά τα τέσσερα Πανεπιστήμια με ποδηλατοδρόμους. Cool;

Μ.Ρ: Σκεφτήκατε ποτέ να δημιουργήσετε ένα πάρκο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τα παιδιά;

Κ.Γ: Δύσκολο να δημιουργηθεί τέτοιο πάρκο μέσα στην πόλη γιατί δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος.

Μ.Ρ: Πού χρησιμοποιείτε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο Δήμο μας και που σκοπεύετε να εφαρμόσετε τη χρήση τους μελλοντικά;

Κ.Γ: Πολύ σύντομα θα αντικαταστήσουμε τoυς συμβατικούς  λαμπτήρες οδικού φωτισμού με λαμπτήρες L.E.D. Έτσι θα μειώσουμε τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας στο 40%. Και αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ το περιβάλλον.   

Μ.Ρ: Πότε αναμένετε να ολοκληρωθούν πλήρως τα έργα στην Πλατεία Ελευθερίας;

Κ.Γ: Yπολογίζω πολύ σύντομα  το έργο θα έχει ολοκληρωθεί. Παρότι δεν επέλεξα εγώ το σχέδιο βασανίστηκα τόσο πολύ για να το ολοκληρώσω που δεν θα άλλαζα τίποτα από την αρχική ιδέα.

Μ.Ρ: Τι πρέπει να γνωρίζει ένας Δήμαρχος για να κάνει σωστά τη δουλειά του;

Κ.Γ: Δεν χρειάζεται ένας Δήμαρχος να έχει σπουδάσει κάτι. Αρκεί να αγαπά αυτό που κάνει. Να αφιερώσει πολύ χρόνο να διαβάσει τα προβλήματα της πόλης, να αγωνιά και να ενδιαφέρεται να κάνει πράγματα. Χρειάζεται πραγματικά πάρα πολύ διάβασμα και ενημέρωση.

Μ.Ρ: Τι έργα πιστεύετε πως πρέπει να γίνουν ώστε η Λευκωσία να γίνει καλύτερη;

Κ.Γ: Τα έργα που άρχισαν. Να ολοκληρωθεί η Πλατεία Ελευθερίας, να ολοκληρωθούν τα έργα στο εμπορικό κέντρο της πόλης. Τελείωσε το Δημοτικό Θέατρο. Θα ξεκινήσουν τα έργα στην περιοχή του νέου Δημαρχείου: η Αγορά, η Στοά, Τα Λουτρά και το Ε.ΚΑ.ΤΕ, και μετά θα δούμε μια πάρα πολύ όμορφη και πιο ελκυστική Λευκωσία.

Αναμνηστική φωτογραφία του Δημάρχου Λευκωσίας με τους Μικρούς Ρεπόρτερ και τους προέδρους της Παγκύπριας Συνομοσπονδία Οργανωμένων Γονέων και Ομοσπονδίας Λευκωσίας, κύριους Σωτήρη Χριστοφή και Πέτρο Πέτρου.